Zo kiest u in 5 stappen de juiste tuinberegening

Of u nu een doorgewinterde tuinierder bent of net begint met uw groene avontuur, een geautomatiseerde beregeningsinstallatie maakt het leven van de tuinbezitter een stuk eenvoudiger. Dat niet alleen. Het is ook beter voor het milieu en uw portemonnee.
Bent u nog niet helemaal overtuigd? Lees dan ons blog dáárom tuinberegening 

In dit blog leest u hoe u in 5 stappen een installatie kiest die bij u past.



Stap 1: Ken uw tuin

Voordat u overhaast een beregeningsinstallatie kiest, is het belangrijk om de behoeften van uw tuin te begrijpen. Het allerbelangrijkste daarbij is de bodem. Daar begint het allemaal mee als er keuzes gemaakt moeten worden in de tuin. Zo ook voor de beregeningsinstallatie. U wilt onder andere weten hoe het is gesteld met de bodem en welke grondsoort uw tuin heeft. (denk aan een kleibodem of een zandbodem)

Verder is het natuurlijk belangrijk om te weten hoe groot de tuin is en de vorm ervan. Zijn er obstakels of hellingen? Kijk ook naar de beplanting in de tuin. De ene soort heeft nu eenmaal minder water nodig dan de andere soort. En tot slot: Is er veel of weinig zon?
Al deze informatie is nodig om te bepalen hoe groot de installatie moet zijn en welk type installatie het beste bij u past.

 

Stap 2: Soorten beregeningsinstallaties

Daarmee komen we bij de volgende stap. Het type installatie dat voor uw tuin geschikt is. Er zijn verschillende soorten beregeningsinstallaties verkrijgbaar onder te verdelen in 4 groepen. Te weten: 

- Sproeiers
- Druppelirrigatie
- Ondergrondse druppelslangen
- Zwenksproeiers: 


Sproeiers

De naam zegt het al, met dit type beregening wordt er water over uw beplanting gesproeid. Er zijn verschillende soorten sproeiers, waarbij onderscheid wordt gemaakt in

  • pop-up sproeiers. 

Deze zijn ideaal voor gazons en tuinen met strakke ontwerpen. Ze verdwijnen volledig in de grond wanneer ze niet in gebruik zijn, waardoor ze het esthetische aspect van de tuin behouden.

  • Vaste sproeiers

Geschikt voor grotere oppervlakken, deze sproeiers zijn vaak verstelbaar en kunnen worden aangepast aan de vorm van uw tuin.


Druppelirrigatie

  • druppelslangen

Een druppelslang is een flexibele slang met kleine gaatjes langs de lengte ervan, waardoor water druppelsgewijs vrijkomt. Het water wordt daarbij met druk gereguleerd waarbij een filter of een membraan zorgt voor een gereguleerde afgifte. Het type beplanting in de tuin bepaalt het formaat van de gaatjes. Bij grote planten die veel water nodig hebben, gebruiken we druppelslangen met grote gaatjes.  

Druppelslangen worden voornamelijk bovengronds gebruikt en zijn geschikt voor rijen planten of bloembedden, groente- en kruidentuinen, en andere specifieke zones. Doordat het water druppelsgewijs vrijkomt, wordt er minder water verspilt. 

  • druppelaars

Perfect voor individuele planten of struiken. Druppelaars bieden nauwkeurige controle over de watergift. Dit kan handig zijn wanneer er meerdere planten in de tuin staan met verschillende waterbehoeften. Druppelaars worden het meest gebruikt voor de potplanten en zien we daarom vaak terug  op het balkon.


Ondergrondse druppelslangen

Een ondergrondse druppelslang wordt, zoals de naam al aangeeft, onder het oppervlak van de grond geïnstalleerd en is dus niet zichtbaar in de tuin. Dit kan een belangrijk aspect zijn voor de keuze van een ondergrondse druppelslang. Hierdoor is de druppelslang ook geschikt voor grote open stukken in de tuin, zoals bijvoorbeeld het gazon. Een ander voordeel van de ondergrondse druppelslang, is dat hiermee het bodemoppervlak droog blijft. Hierdoor kunnen onkruiden minder makkelijk ontkiemen. Ondergrondse systemen zijn echter heel erg arbeidsintensief, doordat alles ingegraven moet worden. Dit maakt het systeem duurder dan gemiddeld. Bovendien is de kans dat een ondergronds systeem, doordat het onzichtbaar is, tijdens het tuinonderhoud wordt beschadigd. Om die reden raden wij dit systeem vaak af, tenzij er geen betere oplossing is.


Zwenksproeiers

Met de nieuwste technologieën waarbij tuinen gelijkmatig water krijgen, verliest de zwenksproeier aan populariteit. Maar wanneer het om een groot oppervlakte gaat dat water nodig heeft, is een zwenksproeier het overwegen waard. 

Zwenksproeiers zijn over het algemeen robuust en duurzaam. Ze zijn vaak ontworpen om lang mee te gaan, zelfs onder verschillende weersomstandigheden. Dit maakt ze geschikt voor langdurig gebruik in de tuin. In vergelijking met bepaalde andere sproeiinstallaties, zoals druppelslangen, hebben zwenksproeiers minder kans op verstopping door vuil en afzettingen. Daarentegen verstoren ze het tuinbeeld en verbruiken ze meer water dan de andere beregeningsopties. Om die reden maken wij hier geen gebruik van.


Twijfelt u tussen een druppelslang of sproeiinstallatie? We hebben hier alle voor- en nadelen voor u op een rij gezet.



Stap 3: Controleer of er voldoende waterdruk is 

Welke installatie past bij uw tuin hangt ook af van de waterdruk. Alleen voldoende waterdruk geeft een goede dekking. 
Over het algemeen vereisen sproeiers meer waterdruk dan druppelslangen. Sproeiers zijn ontworpen om water in de lucht te vernevelen, waarbij de druppels over een bepaalde afstand worden verspreid. De kracht die nodig is om dit te bereiken, wordt geleverd door de waterdruk in het irrigatiesysteem.

Aan de andere kant hebben druppelslangen een lager drukvereiste omdat ze ontworpen zijn om water druppelsgewijs af te geven, meestal dicht bij de grond en in de directe omgeving van de planten. Druppelslangen hebben vaak een lagere waterdruk nodig om een efficiënte waterafgifte te garanderen.

Combinaties van verschillende systemen zijn uiteraard ook mogelijk. Maar ook dat moet de waterdruk aankunnen. Eventueel kan er een drukverhoger worden geïnstalleerd.


Stap 4: Automatisering voor gemak

Met programmeerbare timers en sensoren zorgen geautomatiseerde systemen ervoor dat de tuin altijd op het juiste moment de juiste hoeveelheid water krijgt. Zelfs wanneer het regent of wanneer u niet thuis bent. Wilt u echt ontspannen tuinieren waarbij u zich onder geen enkele weersomstandigheid zorgen hoeft te maken over uw tuin? Kies dan voor een geavanceerd vol automatisch beregeningssysteem die u helemaal naar wens kunt instellen en programmeren.

app gebruiken

Wij zijn vooral erg enthousiast over het gebruik van systemen die werken met een bijhorende app. Door een koppeling met het internet wordt het lokale weerstation continue geraadpleegd. Hierdoor kan het systeem nog beter anticiperen op regen en droogte.

 

Stap 5: Onderhoud en duurzaamheid

Een goede beregeningsinstallatie vergt regelmatig onderhoud. Kies voor duurzame materialen en systemen die bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Zelfs bij gebruik van robuuste materialen raden wij regelmatig onderhoud aan. Denk aan het reinigen van sproeiers of het controleren van leidingen. Dit verlengt de levensduur van uw installatie aanzienlijk en zorgt voor optimale prestaties. Bovendien verkleint dit de kans op storingen.

Bij ons kunt u om die reden een onderhoudscontract afsluiten. Ook wanneer u al een installatie heeft die niet door ons is geïnstalleerd. Met een onderhoudscontract sluiten wij de beregeningsinstallatie voor u aan en af, zodat we direct de mogelijkheid hebben om alles voor u te controleren en waar nodig te vervangen. Hierdoor komt u tijdens hete zomers niet voor onnodige verrassingen te staan.