Sproeiers of druppelslang?

De keuze voor een passende beregeningsinstallatie hangt af van verschillende factoren.
We schreven hier eerder over in ons blog ‘zo kiest u in 5 stappen de juiste tuinberegening’


Beregeningsinstallaties voor uw tuin kunnen in twee hoofdgroepen worden onderverdeeld.
U kunt water geven door uw tuin te besproeien of door te druppelen.
Beide zijn populaire methoden voor het bewateren van tuinen, maar ze hebben verschillende toepassingen en kennen verschillende voor-en nadelen. In dit blog zetten we ze allemaal voor u op een rij

 

Tuinsproeiers

tuinsproeiers

Voordelen

Bereik en dekking
Sproeiers hebben over het algemeen een groter bereik en kunnen een groter oppervlak bestrijken dan druppelslangen. Dit maakt ze ideaal voor het besproeien van grote gazons of tuinen. 

Flexibiliteit in patroon
Sproeiers bieden vaak de mogelijkheid om het sproeipatroon aan te passen. Ze kunnen worden ingesteld op afstand en vaak kan de keuze worden gemaakt voor rechtuit sproeien of rondom sproeien. Hierdoor kan de besproeiing beter worden afgestemd op de vorm van de tuin, zodat de dekking optimaal is.

Snelheid
Sproeiers kunnen water snel verspreiden over een groot gebied.

Toepassing op verschillende hoogten
Sproeiers kunnen gemakkelijk worden aangepast om water op verschillende hoogten af te geven. Dit is handig bij het besproeien van planten met uiteenlopende hoogtes in de tuin. Pop-up sproeiers kunnen volledig in de grond verdwijnen wanneer ze niet in gebruik zijn, waardoor het esthetische aspect van de tuin behouden blijft.


Nadelen

Waterverlies door verdamping
Sproeiinstallaties vernevelen water in de lucht, wat kan leiden tot aanzienlijk waterverlies door verdamping. Vooral wanneer het waait kan een groot deel van het besproeide water verloren gaan voordat het de grond bereikt.

Onregelmatige waterverdeling
Bij gebruik van sproeiers kan de waterverdeling ongelijk zijn, waarbij sommige delen van de tuin te veel water krijgen en andere delen te weinig. Hierdoor kunnen planten ongelijkmatige gaan groeien.

Dichtgeslagen bodem
Wanneer druppels hard op de bodem slaan, kan dat ervoor zorgen dat de bodem zeer compact wordt, waardoor het water en zuurstof niet meer tot de bodem kunnen doordringen. We noemen dat een dichtgeslagen bodem. Vooral bij kleiachtige grond is de kans op een dichtgeslagen bodem groot. Met een sproeiinstallatie komt het water harder op het grondoppervlak terecht, waardoor de kans op een dichtgeslagen bodem toeneemt. 

Risico op plantziekten
Sproeiinstallaties kunnen water op de bladeren van planten achterlaten. Dit kan leiden tot de bladziekten zoals schimmel en meeldauw. Vooral bij warm en vochtig weer kunnen deze omstandigheden gunstig zijn voor de groei van schadelijke organismen.

Verspilling van water
Het gebruik van sproeiinstallaties kan leiden tot verspilling van water. Vooral als ze niet goed zijn afgesteld. Dit kan resulteren in hogere waterrekeningen door inefficiënt watergebruik.

Hogere onderhoudsvereisten
Sproeiinstallaties kunnen meer onderhoud vereisen dan sommige andere irrigatiemethoden. Sproeiers moeten regelmatig worden gecontroleerd op verstoppingen. Verstelbare sproeiers moeten worden afgesteld en de sproeipatronen moeten worden aangepast aan de behoeften van de tuin.

Niet geschikt voor winderige omstandigheden
In winderige omstandigheden kan het moeilijk zijn om de waterafgifte van sproeiers nauwkeurig te controleren. Wind kan het water verplaatsen en de richting van de sproeipatronen verstoren, wat resulteert in inefficiënt gebruik van water en mogelijk schade aan de omgeving. Dit kan worden opgelost door meer sproeiers te plaatsen die elkaar overlappen. Dit brengt meer kosten met zich mee voor aanleg en onderhoud. Bovendien kan de wind dan nog steeds een spelbreker zijn. 

Beperkte aanpassingsmogelijkheden
Hoewel sommige sproeiers instelbare sproeipatronen hebben, kunnen ze minder aanpasbaar zijn dan andere irrigatiemethoden zoals druppelirrigatie. Dit kan leiden tot beperkingen bij het aanpassen van de waterafgifte aan de specifieke behoeften van verschillende planten en gebieden in de tuin.



Druppelslangen
druppelslang

Voordelen

Waterbesparing
Druppelirrigatie levert water direct bij de wortelzone van planten, waardoor er minder water verloren gaat door verdamping. Dit resulteert in een efficiënter watergebruik en bespaart water.

Druppelslangen geven water gelijkmatig en nauwkeurig af, wat de kans op overbewatering of onderbewatering vermindert. Hierdoor kunnen planten de juiste hoeveelheid water krijgen die ze nodig hebben voor optimale groei.Minder onkruidgroei

Omdat druppelirrigatie zich richt op specifieke plantgebieden, wordt de omringende bodem minder vochtig. Dit kan de groei van onkruid verminderen, want die groeien graag in een vochtige omgeving. 

Voorkomt plantziekten
Doordat het blad van planten droog blijft, minimaliseert druppelirrigatie het risico op bladziekten. 

Aanpasbaar aan verschillende plantbehoeften
Druppelslangen zijn ideaal voor tuinen met diverse planten, omdat de waterafgifte kan worden aangepast op de specifieke behoeften van verschillende planten. 

Behoud van bodemstructuur
Door langzaam water af te geven, minimaliseert druppelirrigatie bodemerosie. Dit behoud van bodemstructuur is gunstig voor de algemene gezondheid van de tuin.

Energie-efficiëntie
Druppelirrigatiesystemen vereisen over het algemeen minder waterdruk in vergelijking met sproeisystemen met hogere druk. Dit kan resulteren in een energiezuiniger irrigatiesysteem.

Gemakkelijke installatie en onderhoud
Druppelslangen zijn over het algemeen gemakkelijk te installeren en vereisen minder onderhoud dan sommige andere beregeningsmethodes. Ze kunnen eenvoudig worden aangepast en verplaatst, afhankelijk van de behoeften van de tuin.

 

Nadelen

Verstoppingsgevoeligheid
Druppelslangen kunnen gevoelig zijn voor verstoppingen door vuil, sediment en mineralen in het water. Dit kan de gelijkmatige waterafgifte belemmeren. We zien in onze regio bijvoorbeeld dat er veel ijzer in het water aanwezig is. Regelmatig onderhoud is daarom noodzakelijk. Onder andere om verstoppingen te voorkomen. 

Gevoelig voor beschadiging
Druppelslangen kunnen beschadigd raken door scherpe voorwerpen, dieren of tuinapparatuur. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het werken in de buurt van druppelslangen om schade te voorkomen.

Initiële kosten
De initiële kosten voor de aanschaf van druppelslangen en benodigde accessoires kunnen hoger zijn in vergelijking met sommige andere irrigatiemethoden. Deze kosten kunnen daarentegen worden gecompenseerd door waterbesparingen en efficiënter gebruik op de lange termijn.

Niet geschikt voor alle planttypes
Sommige planten, vooral die met een uitgestrekt wortelstelsel, kunnen mogelijk niet optimaal profiteren van druppelirrigatie. Het is belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van de planten bij het kiezen van de juiste irrigatie. Plantkennis is hoe dan ook belangrijk bij de keuze van een passend beregeningssysteem. 

Mogelijkheid tot overbewatering
Als de druppelslangen niet goed zijn afgesteld, kan er een risico op overbewatering bestaan. Dit kan leiden tot problemen zoals wortelrot en schimmelgroei, vooral als de waterafgifte niet overeenkomt met de specifieke waterbehoeften van de planten. Om dit te voorkomen kunt u het beste de installatie door een professional laten doen die ook verstand heeft van groen. 


Samenvatting

De voor- en nadelen tegen elkaar afzetten kan helpend zijn bij de keuze of u een sproeier wilt of toch liever een druppelslang voor het beregenen van de tuin.
Houd er rekening mee dat de keuze van de gewenste installatie daarnaast afhankelijk is van de mogelijkheden die uw tuin biedt. Denk aan de grondsoort en de beplanting in uw tuin. In sommige situaties kan een combinatie van verschillende installaties de beste oplossing zijn.
Twijfelt u welke installatie bij u past? U kunt vrijblijvend een afspraak met ons maken. Wij komen bij u langs om met een technisch oog en groene vingers uw tuin te bekijken. Het feit dat we niet alleen verstand hebben van techniek, maakt ons onderscheidend en verzekert u van het juiste advies voor uw tuin.