Droogte in de tuin

In de zomerperiode kan het flink warm zijn ons koude kikkerlandje. Soms zelfs zo warm dat we van een hittegolf spreken. Dat klinkt behoorlijk uitbundig, maar er wordt door het KNMI al van een hittegolf gesproken wanneer het 5 dagen op rij 25 graden of warmer is.
Veel mensen tekenen voor zo’n aangenaam weekje tijdens de zomer.
Minder aangenaam wordt het wanneer de temperatuur hoger stijgt en langer blijft aanhouden. Een fenomeen dat sinds enkele jaren meer regel dan uitzondering lijkt te zijn.
Door de hitte en de zonnestralen verdampt er veel (oppervlakte)water. Wanneer dit water niet wordt aangevuld door bijvoorbeeld regen, dan is er sprake van droogte in Nederland.

 

Verschillende soorten droogte in Nederland

KNMI

Niet iedereen spreekt over hetzelfde wanneer er wordt gesproken over droogte in Nederland. Op de vraag ‘Wat is droogte’ zullen ze bij het KNMI met een mooie rekensom op de proppen komen.
Hoeveelheid water dat er valt – hoeveelheid water dat verdampt = wel of geen droogte.
Staat de uitkomst van deze rekensom in de min? Dan is er volgens het KNMI sprake van droogte in Nederland. Meteorologische droogte noemen we dat.

Dat betekent niet dat er direct een probleem is. Pas als de meteorologische droogte langer aanhoudt, zul je hier echt iets van gaan merken. Op het moment dat dat gaande is en de droogte invloed heeft op de landbouw, wordt er gesproken van landbouwkundige droogte.

Tot slot is er ook nog een hydrologische droogte. Dit gaat over de waterstand van de rivieren en de meren en de bodem. Dit water is nodig voor een gezonde waterhuishouding voor mens en natuur. Is deze waterstand beneden peil dan is er sprake van droogte.


Als droogte overgaat in watertekort

Buitenkraan

Wanneer droogte lang aanhoudt, zal er op den duur minder water voorradig zijn dan dat er nodig is. In dat geval spreken we van een watertekort.
Verschillende waterbeheerders, zoals Rijkswaterstaat diverse waterschappen, provincies en gemeenten, houden continu de staat van het water in de gaten. Er is een speciale commissie in het leven geroepen (De LCW - Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling) die ervoor moet zorgen dat het water in ons land goed wordt verdeeld. Zij worden over de waterstanden geïnformeerd door de verschillende waterbeheerders. Het is de commissie die bepaalt welke maatregelen er vervolgens genomen moeten worden, zodat er voor mens, landbouw, industrie, scheepvaart en natuur voldoende water beschikbaar is en blijft.

 

Joepie! Het regent in Duitsland

kaart duitsland

We hebben in Nederland een vernuftig systeem ontwikkeld om het water te verdelen.
De Rijn en de Maas zijn onze belangrijkste waterbronnen. Met name de Rijn is van groot belang. Daar waar hij ons land binnenkomt (Lobith) wordt het water direct verdeeld, zodat de waterstanden in de IJssel, Nederrijn en De lek op peil blijven. In Driel, iets verderop, is een stuwcomplex gemaakt dat bij laag water het beschikbare water nog eens extra verdeeld over de Nederrijn en de IJssel. Op die manier komt er ook voldoende water terecht bij het IJsselmeer, die fungeert als wateropslag voor het hele land.

Via stuwen, pompgemalen en sluizen kan het water nauwkeuriger worden verdeeld, zodat er overal in het land eenzelfde hoeveelheid water beschikbaar is. Ook wanneer er plaatsen zijn in Nederland waar het watertekort groter is dan elders. De rivier De Rijn is dus erg belangrijk voor ons. Deze wordt op haar beurt weer gevoed door smelt- en regenwater. We zijn dus blij wanneer het tijdens een droge periode regent in Nederland. Maar minstens zo blij zijn we met een flinke regenbui in Duitsland.

 

Kan het water op raken?

slot op waterkraan

Een deel van het water dat op deze manier wordt verdeeld, is bestemd voor drinkwater. De drinkwaterbedrijven hebben een vergunning voor de hoeveelheid water die zij mogen gebruiken. Gebruiken zij meer, dan heeft dat direct invloed op de totale hoeveelheid water die verdeeld moet worden. Echter, tijdens een periode van droogte in Nederland willen we meer water gebruiken. Er wordt meer gedronken, er wordt vaker gedoucht om het zweet van ons af te spoelen, zwembaden worden gevuld en natuurlijk willen we de tuin van extra water voorzien.
Om te voorkomen dat het water op raakt, kunnen de drinkwaterbedrijven ervoor zorgen dat er minder water uit de kraan komt en kan er een verbod op overmatig gebruik van water worden ingezet.


De tuin beschermen tegen droogte

tuin beschermen

Het ziet ernaar uit dat zeer droge zomers normaal worden. We hebben dit jaar wederom een droogterecord verbroken. Maar liefst 36 dagen op rij is er geen druppel neerslag is gevallen in ons land. Ter vergelijking: Vorig jaar waren dat er 28.
Bij droogte in Nederland denken we al snel aan water geven. Logisch, want de tuin snakt naar water. Maar nu we weten dat droogte in Nederland geen uitzonderlijk verschijnsel meer is, kunnen we meer doen.
Om te beginnen kunnen we ons voorbereiden op droge periodes door de behoefte van de tuin aan te passen aan droogte. Daarnaast kunnen we slim met water omgaan door te besparen.

10 tips om de tuin te beschermen tegen droogte

 

  1. Ga voor een gevarieerd gazon.

Is het u ook weleens opgevallen dat in droge periodes het gazon de eerste tekenen van verdroging laat zien? Gras wordt sneller geel en dor dan overige planten. Dat komt doordat gras zeer korte wortels heeft die niet zo diep de grond in reiken. In droge periodes daalt het grondwater en zal menig grasspriet daar niet meer uit kunnen putten. Het gazon continu besproeien is geen optie. Zeker niet als we water willen besparen.

Er is ook een andere oplossing: Een gevarieerd gazon. Dat betekent dat er andere plantjes worden toegelaten die beter tegen droogte kunnen. Deze plantjes kunnen de kale plekken opvullen en blijven langer groen. Denk aan madeliefjes, tijm of ooievaarsbek. Planten die bovendien vlinders en bijen aantrekken.

 

  1. Zet de grasmaaier een standje hoger

Als we maar kort genoeg maaien, dan ziet alles er weer keurig uit en duurt het langer voordat het gras opnieuw een maaibeurt nodig heeft. Handig toch? Niet in de droge periodes in Nederland. Wanneer het gras heel kort wordt gemaaid, heeft het extra energie nodig om te groeien. In de droge periodes heeft het gras veel minder energie en zal sneller vergelen. Zet de maaier daarom een standje hoger en help daarmee het gras groen te houden.

 

  1. Bedek de bodem

Volle grond in de zon is in een mum van tijd droog. Maar, wanneer er bedekking op ligt, dan blijft de grond veel langer vochtig en koel. Gelukkig zijn er een groot aantal bloemen en planten die razendsnel de bodem bedekken. Zij zorgen ervoor dat er minder water nodig is. En ja, ook deze bloemen en planten doen de biodiversiteit veel goed.
Gaat uw keuze uit naar hogere beplanting? Zorg er dan voor dat de plantdichtheid hoog is, zoals wij dat noemen. Oftewel, zorg er voor dat het zonlicht niet rechtstreeks de bodem raakt.

 

  1. Geef slim water

Over borders gesproken, het is wel zaak de grond vochtig te houden. Dat doet u het beste met een druppelslang. Hierdoor wordt verdamping voorkomen. Dit werkt waterbesparend.
Geef tijdens heet weer echter geen water over de beplanting heen. Dit zorgt voor schade aan de beplanting. Met onze automatische tuinberegening oplossingen doet u dit met gemak.

 

  1. Vet vetter vetst

Op zoek naar mooie beplanting voor de tuin? Let bij het aanschaffen van de tuinplanten eens op de bladeren. Hoe dikker en steviger het blad, hoe beter ze doorgaans bestand zijn tegen de droogte in Nederland. In vetplantjes bijvoorbeeld zit al veel vocht in het blad waar de plant uit kan putten. Zij hebben nauwelijks water nodig.

 

  1. Lang leve de regen

Er heerst natuurlijk lang niet altijd droogte in Nederland. In andere periodes valt er voldoende regen. Bovendien worden de zomerse buien steeds feller. Een regenton is een slimme investering. Daarmee spaart u het overtollige regenwater op voor periodes dat er een tekort is. Wij adviseren u ook graag over andere waterbuffering oplossingen.

 

  1. Hergebruik

Schoon water uit de kraan is zo gewoon dat we er niet altijd bij stil staan hoeveel daarvan wordt verspild. Denk maar eens aan al die keren dat er even iets onder de kraan wordt omgespoeld. U zult versteld staan hoeveel water u over heeft wanneer dit water wordt opgevangen voor gebruik in de tuin.

 

  1. Wees niet te lief voor de tuin

Sommige planten zijn een stel verwende nesten. Die krijgen dagelijks een slokje water en worden daardoor liever lui dan moe. Het wortelstelsel hoeft zich niet zo goed te ontwikkelen, want er is voldoende water. Moraal van dit verhaal: Geef de planten niet te veel water en laat ze zelf werken voor hun vocht. Hoe beter het wortelstelsel is ontwikkeld, hoe dieper ze in de grond komen dus meer kans om bij het grondwater te komen en zelf in hun waterbehoefte te kunnen voorzien.

Onze tip: Geef om de dag een kleine hoeveelheid water, zodat er wel een regelmatige watervoorziening blijft.

We voegen hier als kleine kanttekening toe: Jonge planten hebben in de eerste periode wel veel water nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Zij kunnen prima dagelijks een goede slok water gebruiken.

 

  1. Sta vroeg op

Het allerbeste kunnen planten in de vroege ochtend water krijgen. Wanneer de zon nog moet opkomen of nog heel laag aan de hemel staat.
De planten zijn op dat moment een beetje afgekoeld van de hete dag ervoor en krijgen geen temperatuurschok die hen fataal kan worden. Bovendien verdampt het water op dat moment nauwelijks, zodat alles naar de plant gaat.
Is vroeg opstaan niet aan u besteedt? Dan kunnen wij u adviseren over een beregeningsinstallatie die bij u past.

 

  1. Besparen met de juiste techniek

Behalve dat u met een beregeningsinstallatie niet zo vroeg uit de veren hoeft, heeft het nog een groot voordeel. Het geautomatiseerde systeem geeft precies voldoende water. Er is dus nooit verspilling.

 

waterton

Wilt u meer weten over hoe u uw tuin kunt beschermen tegen de droogte in Nederland, of hoe u slim met water om kunt gaan?
mail naar info@amazonetuintechniek.nl